Lankytinos vietos Egipte arba 7 Egipto stebuklai
Lankomiausi objektai Egipte
Egiptas – viena egzotiškiausių ir paslaptingiausių pasaulio šalių. Smėlio dykynės ir ryškiaspalviais povandeniniais sodais užburianti Raudonoji jūra. Egipte esančios piramidės, sfinksai, faraonų laikus menančios šventyklos ir šiuolaikiški kurortai, pasirengę išpildyti kiekvieną keliautojo norą. Tai šalis, į kurią gera pabėgti atokvėpiui nuo lietuviškos žiemos. Bet atminkite, kad Egipte esate laukiami ištisus metus, net ir vasarą. Vasarą ten tikrai neperkaršta, dėl sauso oro aukšta temperatūra maloni ir lengviau pakeliama nei drėgno ir karšto klimato šalyse.
7 Egipto stebuklai, kuriuos verta pamatyti:
1. Egipto brangenybės – Gizos piramidės. Giza netoli sostinės Kairo įsikūręs trečias pagal dydį šalies miestas. Būtent čia išsivystė vienintelį išlikusį senojo pasaulio stebuklą – garsiąsias Chepso, Chafro ir Mikerino piramindes.
2. Amžinasis piramidžių sergėtojas – Sfinksas. Įspūdingo dydžio (73,6m ilgio ir 20m aukščio) žmogaus-liūto skulptūra Gizo plokščiakalnyje.
3. Muziejus po atviru dangumi – Luksoras. Senoji Egipto sostinė (anksčiau vadinta Tėbais) šalies istoriją Jums papasakos geriau nei bet kuris kelionių gidas.
4. 3750 laiptelių saulėtekio link – Sinajaus kalnas. Biblijoje užrašyta, kad šio kalno viršūnėje pranašui Mozei Dievas įteikė dešimt įstatymų.
5. Raudonosios jūros lobiai – Povandeniniai sodai. Šiltutėliuose krištolo skaidrumo vandenyse verda spalvingas ir judrus gyvenimas.
6. Stebuklingoji Ramzio šventykla – Abu Simbelis – Tai nepaprastas architektūros šedevras, talentingų meistrų, prieš 3000 metų, iškaltas kalne Egipto valdovo Ramzio paliepimu.
7. Įspūdingas gamtos šedevras – Spalvotasis kanjonas. Kadaise čia vieįpatavo Raudonoji jūra, o šiandien vaikšto ir nepakartojamais vaizdais grožisi keliautojau iš viso pasaulio.
Egipto skoniai, patikėkite – jų čia įvairovė – prbloškianti. Nėra ko stebėtis – jau senovės egiptiečiai pasižymėjo puikiais kulinariniais sugebėjimais, be to, skirtingais laikotarpiais dominavusiomis kultūros taip pat suformavo tam tikrus mitybos įpročius. Pridėkime dar islamą bei šiuolaikinį modernų požiūrį ir gausime nepaprastai spalvingas, įvairiaskones maisto ruošimo tradicijas. Neparagauti bent keleto tradicinių patiekalų viešint Egipte būtų tiesiog nedovanotina.
Būtina paragauti: Falafelių – avinžirnių kamuolėliai – labai senas arabų kraštų patiekalas. Manoma, kad pirmieji juos ėmė gaminti Egipto krikščionys „koptai“, kuriems tam tikrais momentais buvo uždrausta valgyti mėsą. Seniau Egipte falafeliai būdavo ruošiami iš pupų, o žydai juos ėmė gaminti iš avinžirnių (pastarieji itin išpopuliarėjo Izraelyje). Dabar tai vienas populiariausių „gatvės valgių“, patiekiamas įsuktas į pitą arba lavašą, su salotomis ir jogurtiniu padažu.
Fateer – pyrago iš plonyčių „philo“ tešlos lakštų, įdarytų pačiais įvairiausiais įdarais, nuo sūrių ir pikantiškų iki saldžių arba visai be įdaro. Anot legendos, pirmasis „fateer“ pyragas buvo iškeptas faraonui ir įdarytas medumi, riešutais ir vaisiais. Tačiau netgi paprastutis „fateer“ be jokio įdaro taip pat be galo gardus ypač su pusryčių kava.