Pietų Sudanas (išskirtinė kultūrinė ekspedicija)

Kaina - 3345€+ aviabilietas

INFORMACIJA APIE PAŽINTINĘ KELIONĘ Į PIETŲ SUDANĄ

Kviečiame prisijungti į etnografinę kelionę po Afrikos gentis, kurios dar nėra atrastos turizmo ir mažiausiai lankomos visame žemyne. Aplankysime aukščiausius pasaulio žmones, kurie stebina savo labai neįprastais papročiais, tepa save ir gyvulius pelenais, prausiasi jų šlapimu, net pila į savo maistą. Berniukai pučia karvėms orą į užpakalį, kad pieno daugiau duotų. Pinigai jiems nereikalingi, žmonas ir visą kitą vyrai maino į gyvulius, brangiausią savo turtą. Kaimai ginkluoti iki dantų, kad apsaugotų galvijus nuo piktadarių ir laukinių žvėrių. Aplankysime gyvulių stovyklas, jose vienu metu gali būti po kelis tūkstančius galvijų, tarp jų ir Ankole Watusi jaučiai, kurių ragai užauga iki 1,80 metro aukščio. Kokie nuostabūs tradiciniai Toposa kaimai, turbūt gražiausi visoje Afrikoje. O jei dar pataikysime ant vestuvių, tikiu, kad tokių dalykų ir nebūsite regėję. Kiekviena gentis turi savas tradicijas ir puošimosi būdą. Puošiasi ir randais, kuriuos išsipjausto ant odos.

Visos kelionės į Pietų Sudaną metu Jus lydės grupės vadovas iš Lietuvos – Danas Pankevičius

Kelionės data: 

2024 m. Lapkričio 18 – 25

Kelionės kaina: 3345€+ aviabilietas

Kelionės trukmė: 8 dienos, 7 naktys

*Keliautojų skaičius iki 13 asmenų.
PRISIJUNGTI GALITE IŠ BET KURIO PASAULIO KRAŠTO. Turo pradžia/pabaiga: Džubos orouostas, Pietų Sudanas.


KELIONĖS Į PIETŲ SUDANĄ PROGRAMA

1 diena. ATVYKIMAS Į DŽUBĄ (pietūs ir vakarienė)
Ryte pasieksite Džubą, Pietų Sudano, jauniausios valstybės žemėje, sostinę. Atvykę į oro uostą susitvarkysite vizos išdavimo dokumentus. Gidas pasitiks oro uoste ir nuveš į viešbutį. Bus skirtas laikas pasirūpinti kelionės leidimais (spaudu pase). Iki vidurdienio galėsite ilsėtis, o vėliau pažintis su miestu. Nakvynė viešbutyje „Crown Hotel“ arba “Royal Palace”.

2 diena. SUSITIKIMAS SU LOTUKŲ BENDRUOMENE (pusryčiai, pietūs ir vakarienė)
Pusryčiai viešbutyje. Vyksime pas kalnuose gyvenančius lotukus. Norėdami su jais susitikti, turėsime palikti automobilius ir kopti į granito masyvą, kol pasieksime vieną iš paslėptų šio miestelio kaimelių. Lotukai įsikūrė atokioje vietoje, kad apsisaugotų nuo priešų puolimo. Kad galėtų apsiginti, lotukai kaimelius pasistatė kalnų šlaituose. Įprastai kitos gentys užpuldavo lotukus, pagrobdavo vaikus, o šie tapdavo jų vergais. Kasmet žemės dirbimo pradžioje (sausio–vasario mėn.) šokamas lietaus šokis. Tiesa, lotukai save vadina otukso – lotukų vardą jiems davė kaimynai. Šešiolikoje tradicinių kaimų ir Torito mieste iš viso gyvena apie 80 000 žmonių. Ši tauta daugiausia augina tokius gyvulius, kaip karvės, avys ir ožkos, ir tokius augalus, kaip sorgai, žemės riešutai, sezamai ir batatai. Norėdami gauti šviežios mėsos, jie eina medžioti, nes turimų naminių gyvulių skaičius yra turtingumo ir prestižo ženklas. Žemės ūkis yra bendruomeninis. Lotukų tikėjimas grindžiamas protėvių garbinimu. Tautosaką ir eilėraščius ši tauta perduoda žodžiu. Čia rengiama daugybę apeigų: laidotuvės, santuokos, kartą per metus šokamas lietaus šokis, kas 16 metų užkuriama ugnis. Kiekvienas miestelis turi po magą. Lotukai laikosi egzogamijos, t. y. tuokiasi su asmeniu ne iš savo klano. Už nuotaką merginos tėvui sumokama tam tikra kaina. Seniau karas vyrui būdavo svarbus įvykis. Buvo gaminami įmantrūs skydai ir šalmai. Vyras nebuvo laikomas tikru vyru, kol mūšyje nenukaudavo kito vyro. Be to, ligi tol jis negalėdavo vesti. Lotukų tauta garsėja savo šokiais – kiekviename miestelyje yra tik šokiams skirta vieta. Vis daugiau lotukų atsisako savo tradicinių drabužių bei puošmenų ir rengiasi vakarietiškais drabužiais. Tačiau ekonomikoje, religijoje ir namų statyboje laikomasi savų tradicijų. Apgyvendinimas: palapinės.

3 diena. SUSITIKIMAS SU LARIMAIS (pusryčiai, pietūs ir vakarienė)
Papusryčiavę važiuosime į Bojos kalvas susitikti su larimų gentine mažuma. Larimai bendrauja murlų kalba, yra puikūs architektai. Be to, jie puošia kūną randais ir prasiduria nosį bei lūpas įvairiais auskarais. Larimai laiko galvijus ir augina sezoninius augalus, tokius kaip sorgai, kukurūzai ir pupelės. Našles galima atpažinti iš to, kad jos apsivyniojusios kojas ir galvą daržovių stiebais. Larimai laikomi viena tradiciškiausių Pietų Sudano grupių. Nakvynė palapinėse.

4 diena. SUSITIKIMAS SU TOPOSAIS (pusryčiai, pietūs ir vakarienė)
Ryte papusryčiavę, važiuosime į Kapoetą, esančią rytinėje šalies dalyje. Tai yra ideali vieta patyrinėti toposų genties teritoriją. Toposai bendrauja turkanų kalba, augina galvijus ir iki šiol priešinasi Vakarų įtakai. Ši tauta nuo seno gano galvijus, avis ir ožkas, o anksčiau taip pat prekiaudavo dramblio kaulu. Jie nuolat kariauja, paprastai rengia išpuolius, norėdami pavogti iš kaimynų galvijus. Apsilankysime įvairiose bendruomenėse ir pasimėgausime intensyvių sveikinimo šokių pasirodymais. Nakvynė „Kuleu Hotel“ viešbutyje (paprasti kambariai su dušu ir tualetu).

5 diena. KELIONĖ ATGAL Į DŽUBĄ (pietūs ir vakarienė)
Papusryčiausime, atsisveikinsime su toposais, paskutinįkart nufotografuosime kraštovaizdį ir važiuosime atgal į Džubą. Ten apsistosime nakčiai. Apgyvendinimas: viešbutis „Crown Hotel“ arba “Royal Palace”.

6 diena. SUSITIKIMAS SU MUNDARI GENTIES ATSTOVAIS (pusryčiai, pietūs ir vakarienė)
Papusryčiavę viešbutyje, važiuosime pas mundarų gentį. Atvykę į regiono sostinę Terekeką, pasivaikščiosime po turgų ir susipažinsime su pirmąja mundarų gentimi. Paskui važiuosime į galvijų stovyklą ir ten praleisime naktį. Mundarai yra nedidelė etninė grupė, gimininga nilotams. Ši tauta kartu su šalia gyvenančiais dinkais išsiskiria savo ūgiu. Manoma, kad jie ir Ruandos tutsiai yra aukščiausi Afrikos gyventojai. Tradicinės mundarų žemės yra maždaug už 75 km į šiaurę nuo Pietų Sudano sostinės Džubos, o jų centras – Terekekos miestas. Šiame krašte, kaip ir didžiojoje Pietų Sudano dalyje, vyrauja lygumos, tik kartais pasitaiko pavienių didelių kalvų. Žemumą vagoja daug upių ir ežerų, todėl ji itin tinkama galvijams ganyti. Apgyvendinimas: palapinės.

7 diena. PAŽINTIS SU MUNDARI GALVIJŲ STOVYKLOMIS (pusryčiai, pietūs ir vakarienė)
Leisimės į visą dieną truksiančią pažintį su mundarų gentimi. Nedidelėmis kanojomis perplauksime upę į kitą krantą ir pasieksime salas. Eisime paskui klajoklius ir jų galvijus. Apsilankysime stovykloje ir nedideliuose mundarų kaimeliuose, kur iki šiol žmonės puošia veidą ir kūną randais. Mundarų kaimeliai įdomūs ir dėl liaudies architektūros: trobelių, juodų ir baltų totemų, gražiai pastatytų klėčių. Mundarams, kaip ir kitoms nilotų gentims, gyvuliai yra labai svarbūs: jie yra maistas, pinigai ir statuso ženklas. Santuokos sudaromos būsimam jaunikiui pasiūlius nuotakos šeimai galvijų. Vyrai gali imti tiek žmonų, kiek gali išlaikyti. Mundarai jau ilgą laiką kariauja su kaimynine dinkų gentimi: sausuoju metų laiku juos puldinėja ir vagia jų galvijus. Kad apsaugotų savo gyvulius, mundarų vyrai naktį pasiima ginklus ir pasislepia krūmuose. Mundarai išpažįsta animizmą. Jie, kaip ir kitos Sudano nilotų gentys, atlieka apeigą, kurioje jaunuoliui išpjaustomi randai, taip pažymint tapimą suaugusiuoju. Skiriamąjį mundarų tautos rando raštą sudaro trys lygiagrečios linijos abiejose kaktos pusėse, einančios žemyn įstrižai link centro, bet nesusijungiančios. Vakare grįžtame į Džubą. Nakvynė viešbutyje „Royal Palace“ arba “Crown Hotel”

8 diena. GRĮŽIMAS Į DŽUBĄ IR SKRYDIS NAMO
Papusryčiausime ir keliausime į oro uostą skrydžiui namo. Keleiviams rekomenduojama atvykti į oro uostą ir užsiregistruoti likus 3 valandoms iki išvykimo laiko. Taip baigsime kultūrinę ekspediciją Pietų Sudane.


Kelionės į Pietų Sudaną kainą įskaičiuota:

  • Apgyvendinimas viešbučiuose, gyvenat kambariuose po du asmenis. Už papildomą mokesti galima apsistoti po vieną;
  • Apgyvendinimas palapinėse (vienvietės arba dvivietės poroms);
  • Pilnas maitinimas visos kelionės metu: tiek lankantis miestuose, tiek ekspedicijos metu (maistą ruošia patyrę virėjai);
  • Geriamas vanduo visos kelionės metu;
  • Visi pervežimai į oro uostą ir iš jo;
  • Keliausime geros būklės visureigiais arba safario „Land Cruiser“ automobiliais su veikiančiu oro kondicionieriumi. Ne daugiau kaip 2 žmonės galinėse sėdynėse, kiekvienas keleivis turės galimybę sėdėti prie lango.
  • Stovyklavimo įranga (įskaitant palapines ir čiužinius);
  • Patyręs angliškai kalbantis gidas;
  • Kelionės vadovas anglų/lietuvių kalba;
  • Visi leidimai ir policijos dokumentai (užsienio piliečio registracija 72 valandoms), įvažiavimo leidimo gavimas ir mokestis, mokesčiai patikros punktuose ir, jei reikia, apsaugos darbuotojas;
  • Apsilankymai pas gentis ir ekskursijos, visi gentims skirti užmokesčiai;
  • Pagalba gaunant vizas.

Kelionės į Pietų Sudaną kainą neįskaičiuota:

  • Skrydis iš jūsų miesto į Džubą, Pietų Sudane. (Skrydžio kaina iš Vilniaus apei 1000 EUR su Turkish Airlines)
  • Pietų Sudano elektroninė viza. Kaina 120 USD
  • Papildomos paslaugos ir papildoma veikla, nepaminėta kelionės maršrute;
  • Kelionės, sveikatos draudimas;
  • COVID-19 testas, jei bus reikalingas;
  • Arbatpinigiai vietiniams gidams ir vairuotojui, viešbučio personalui;
  • Smulkios asmeninės išlaidos;
  • Gėrimai ten, kur nenumatyta;
  • Išlaidos, susidariusios dėl nuo organizatoriaus nepriklausančių vėlavimų;
  • Visi įstatymų numatytų mokesčių padidinimai, kurių negalime kontroliuoti.

Kita svarbi informacija apie kelionę į Pietų Sudaną:

  • Kaina nurodyta susirinkus 8 keliautojams. Jei skaičius bus mažesnis, kelionės kaina gali keistis. Arba bus priimtas sprendimas perkelti kelionės datą ar ją atšaukti. Avansinis mokėjimas – 1000 eurų. Likusi suma grynaisiais USD valiuta Pietų Sudane.
  • Kaina gali šiek tiek koreguotis dėl USD/EUR valiutų kurso.
  • Keliaujantys gaus 15% nuolaidą visoms prekėms turizmo įrangos parduotuvėje “Lukla”, bei 20% nuolaidą HIATUS ir HIATUS GO parduotuvėse (Columbia ir Jack Wolfskin aprangai, avalynei ir kuprinėms)

Viešbučiai Džuboje:

 

    Domina ši kelionė?
    Susisiekite su Santitravels egzotinių kelionių vadybininku:
    Santaras Bagužis
    el. paštu: info@santitravels.com
    telefonu: +37066699998
    arba užpildykite žemiau pateiktą formą ir mes su jumis susisieksime

Santaras