Pietų Korėja – šalis, kurioje modernumas ir tradicijos koegzistuoja tarpusavyje

Dar prieš gerą dešimtmetį, turbūt, niekas nebūtų pagalvojęs, jog nedidelė šalis Rytų Azijoje, taps viena įtakingiausių valstybių pasaulyje. Halju fenomenas (dar žinomas kaip korėjietiškosios kultūros plitimo banga) supažindino vakarų pasaulį su Pietų Korėja ir jos muzika (K-POP), serialais (K-Drama), odos priežiūros kosmetika, maistu. Tačiau už glamūrinio popkultūros pasaulio slypi šalis, turinti neišsemiamą kultūros lobyną, tragišką istoriją bei sieki tapti viena iš moderniausių valstybių pasaulyje.

Truputis istorijos

Dėl tikrosios Korėjos atsiradimo datos ginčijasi įvairūs mokslininkai, tačiau oficialiai teigiama, jog Korėja atsirado 2333 m. pr. Kr., kai pirmasis karalius Dangunas įkūrė legendinę Godžiosonų karalystę. Per ilgą gyvavimo laikotarpį Rytų Azijos regione, Korėja išgyveno pakilimus, nuosmukius, mongolų žiaurumus, ypatingai didelę Kinijos įtaką tiek išorės, tiek vidaus politikoje. XIX a., siekdama išvengti regione sparčiai plintančios vesternizacijos, Korėja uždarė sienas ir nutraukė kontaktus su išoriniu pasauliu, įgydama hermitų karalystės statusą. Nuo 1910 m. iki 1945 m. šalį okupavo Japonijos imperija. Nors okupacija pradėjo sparčią Korėjos modernizaciją, tiek Šiaurės, tiek Pietų Korėjoje, iki pat šių dienų, japonų okupacija yra laikoma vienu iš tragiškiausių šalies istorijos etapų. Korėjiečiai vyrai buvo siunčiami į įvairias darbo, o moterys – į „komforto” stovyklas. Mokyklose korėjiečių kalba buvo pakeista į japonų kalbą, žmonės neteko teisės net ir į savo vardus, jiems buvo priskirti japoniški vardai. 1950 – 1953 m. vyko Korėjos karas, po kurio Korėjos pusiasalis buvo padalytas į dvi dalis – komunistinę šiaurę bei demokratinius pietus. Galima aplankyti ir šių šalių pasidalijimo demilitarizuotąją zoną. Įdomu tai, jog iki pat šių dienų karas nėra oficialiai pasibaigęs, tačiau jokie kariniai veiksmai jau nevyksta kelis dešimtmečius.

Po 1953 m. Pietų Korėjos demokratiją vargiai buvo galima vadinti tikra „demokratija“. Nuo 1953 m. iki 1987 m. šalį valdė autokratiniai režimai. Tačiau būtent šiuo laikotarpiu Pietų Korėjoje prasidėjo spartus ekonominis augimas, dar žinomas kaip „Hano upės stebuklas“. 

Nuvertus autokratiją, 1988 m. Korėja tapo tikra demokratine valstybę, tačiau vos po dešimtmečio, 1997 – 1998 m. šalį sukrėtė pasaulinė ekonominė krizė, kuri sunaikino viską, ką Pietų Korėja jau buvo sukūrusi. Siekdami išlaikyti valstybę, kad ši neįklimptų į didžiules skolas, Pietų Korėjos piliečiai nešė savo turtą (ypač auksą, kurio surinko net 227 tonas) ir tai leido šaliai ne tik atsistatyti, bet ir pakilti į neregėtas aukštumas (šiuo metu Pietų Korėja yra 12 vietoje pagal ekonomikos rodiklius). 

pietu koreja, keliones i pietu koreja, kelione i pietu koreja, pietu koreja

Gamta ir geografija

Galima teigti, jog Pietų Korėja yra visiškai izoliuota nuo žemyninės Azijos dalies: šiaurinė šalies dalis ribojasi su Šiaurės Korėja (į kurią pietų korėjiečiams nėra jokių galimybių patekti), rytus skalauja Geltonoji jūra, vakarus – Japonijos jūra, o pietinę dalį – Rytų Kinijos jūra. Korėjos gamta yra užburianti: kalnai, jūros, miškai. Korėjai priklauso apie 3000 salų. Didžioji dalis jų yra negyvenamos. Žymiausios salos yra: Džedžiu sala (dar vadinama Pietų Korėjos Havajais), vulkaninės kilmės Ulleungdo sala, Dokdo sala (iki šiol vyksta konfliktas kam priklauso sala – Japonijai ar Pietų Korėjai) bei netoli sostinės Seulo esanti ypatingo grožio Nami sala. Korėja taip pat pasižymi nuostabiais kalnais kaip: Soraksanu ar Bukhansanu. 

Kalbant apie metų laikus, Pietų Korėjpje jų yra 4. Gražiausias periodas – pavasaris (kai sužydi vyšnios ir magnolijos) bei ruduo (kai viskas nusidažo spalvingais rudens lapais). Būtent šiais sezonais rekomenduojama keliauti į kalnus ir į parkus, bambukų giraites. O esant šiltiems orams, rekomenduojama pasimėgauti jūros privalumais šalies pietiniuose miestuose pvz.: Busane.

Architektūra ir dizainas

Korėjiečių architektūros svarbiausias aspektas – harmonija su gamta. Ir tai puikiai galima pastebėti hanokuose – tradiciniuose korėjietiškuose namuose. Šie namai pasižymi Rytų Azijos šalims būdinga stogų forma, primenančią paukščių sparnus. Tai yra dėl to, jog tokio tipo stogai leidžia saulei lengviau prasiskverbti pro langus. Hanokų sienos yra pagamintos iš handži (ryžių) popieriaus, kuris yra sutepamas specialiu aliejumi, neleidžiančiu prasiskverbti šalčiui ir drėgmei. Taip pat hanokams būdingas grindinis šildymas vadinamas „ondol“. Kuris puikiai atlieka šildymo funkciją. Net ir šiuolaikiniai, modernūs, namai, turi tokio tipo šildymą. Įdomu tai, jog namai gali būti išdėstyti įvairiomis formomis: pvz.: L forma, I forma ar kvadratu, priklausomai nuo regiono. Hanokus rekomenduojama apžiūrėti Džondžu mieste arba Seulo Insadong rajone. 

Korėjiečių tradicinėje architektūroje dažniausiai sutinkamos raudona, mėlyna, balta, geltona, juoda spalvos, simbolizuojančios keturias pasaulio kryptis ir jų centrą. Pasimėgauti korėjietiškuoju dizainu rekomenduojame Gjongboko rūmuose (atkreipkite dėmesį, jog ant kai kurių namų stogų galite pamatyti nedideles gyvūnų figurėles, kurios saugo rūmus nuo blogio). Bei aplankyti Jongunsa šventyklą Busane, kuri stebina ne tik ypatingai gražiais pastatais, bet ir nuostabiais šalia jos esančiais vaizdais.

Populiarioji kultūra

Turbūt, keista būtų kalbėti apie Pietų Korėją be svarbiausio faktoriaus lėmusio jos žinomumą pasaulyje – popkultūros. Nors muzika formavosi visą XX a., tačiau galima teigti, jog dabartinis K-POP pradėjo formuotis XX a. 10 deš., kai „Seo Taiji and boys“ grupė atnešė visiškai naują žanrą, estradą ir balades pamėgusiai visuomenei. Muzika įkvėpta hip-hopo ir elektroninės muzikos bei intensyvūs šokiai, tapo K-POP vizitine kortele.  

2012 m. pasaulį sudrebino Psy – „Gangnam style“ fenomenas, kurį grojo viso pasaulio radijo stotys, o žmonės mokėsi linksmo ir užkrečiančio šokio. 2018 m., prasidėjo BTS fenomenas. Amerikos televizija bei vakarų medijos pradėjo vis daugiau kalbėti apie šią korėjiečių grupę, kuri pasižymėjo vakarų pasauliui artimomis, bet tuo pačiu unikaliomis dainomis, puikiai padarytais vaizdo įrašais, įdomia mada ir sunkiais šokiais. BTS fenomenas Pietų Korėjai kasmet atnešdavo apie 5 milijardus dolerių, kadangi jų žinomumas paskatino turizmo augimą bei susidomėjimą korėjiečių kultūra. 

Nuo muzikos neatsilieka ir filmų industrija. Turbūt, visi girdėjo apie pirmą kartą Pietų Korėjos istorijoje oskarus laimėjusio filmo „parazitas“ sėkmę bei K-Dramos „Squid game“ populiarumą. O tai įrodo, kad vis daugiau Pietų Korėjos popkultūros aspektų tampa žinomesni pasauliniame lygmenyje.

Technologijos

Turbūt daugelis pažįstate tokius prekinius ženklus kaip „Kia“, „Hyundai“, „Samsung“, „LG“. Šie prekiniai ženklai yra ypač sėkmingi korėjietiškojo verslo modeliai. Jų pardavimai sudaro daugiau nei pusę Pietų Korėjos ekonomikos, todėl šios kompanijos turi labai daug galios net ir Pietų Korėjos politiniame gyvenime. Korėjiečiams įsidarbinti šiose įmonėse yra viena iš svajonių ir sėkmingo gyvenimo garantų. Nuvykus į Pietų Korėją, gali pasirodyti keista, jog šie ženklai pardavinėja ne vien automobilius ar elektroniką, todėl nenustebkite, jei nusipirkę dantų pastos Pietų Korėjoje pamatysite LG logotipą.

Maistas

Kartu su Halju banga po vakarus pasklido ir korėjietiškojo maisto kultūra. Korėjiečių virtuvė yra vertinama kaip viena sveikiausių pasaulyje. O mitybos racioną sudaro mėsa (kiauliena, jautiena), vištiena, žuvis bei jūros gėrybės, ryžiai ir fermentuotų daržovių gausa. Korėjietiški patiekalai garsėja savo aštrumu, kuris gąsdina prie aštrių skonių nepripratusius atvykėlius, tačiau nėra ko bijoti, nes restoranai dažnai perspėja, jog patiekalas bus aštrus ir paklausia ar padaryti patiekalą mažiau aštrų. Tačiau dėl visą ko ir patys paminėkite, jog nenorite valgyti aštriaus maisto. 

Maistas korėjiečiams nėra tik paprastas maistas, o tai yra būdas bendrauti su žmonėmis, dalinantis dienos įvykiais ir tuo kas yra padėta ant stalo. Todėl vietoje atskirų lėkščių su porcijomis, dažniausiai rasite bendrą indą iš kurio visi dalinasi maistu.

Turbūt, vienas iš populiariausių korėjiečių virtuvės šedevrų yra kimči. Tai yra fermentuoti pekininiai kopūstai aštriame padaže. Yra žmonių, kurie sako, jog lietuviški rauginti kopūstai yra lygiai tas pats, tačiau skoniai tikrai skiriasi, o turint galimybę jų paragauti Pietų Korėjoje, suprasite jų žavesį. Užsieniečių Korėjoje mėgstamas bibimbap irgi yra vienas iš korėjiečių tradicinės virtuvės patiekalų. Bibimbap yra gaminamas iš įvairių daržovių, pvz.: kimči, agurkai, morkos, sojų pupelių ūgliai. Į jį  dedama mėsa arba jūros gėrybės, o viską karūnuoja nevirto kiaušinio trynys, „gochujang“ (aitriųjų paprikų) padažas bei ryžiai. Viskas yra sumaišoma kartu ir mėgaujamasi įvairių skonių harmonija.

Korėjietiškasis barbekiu labai mėgiamas ne tik Pietų Korėjoje, bet ir užsienyje. Iš pirmo žvilgsnio tai yra gana paprastas patiekalas – kiauliena, jautiena kepama ant griliaus ir valgoma su ryžiais, įvairiomis daržovėmis, bet ypatinga yra pati atmosfera. Aplink susėdusi šeima ar draugai kalbasi, juokiasi, išbando įvairius skonius. Tai yra patiekalas, kuris geriausiai atspindi korėjietiškosios virtuvės filosofiją.

„Tteokbokki“ yra dar vienas patiekalas kurį tikrai išgirsite ne kartą, nes visi siūlys jo paragauti. Tai yra ryžių pyragaičiai aštriame padaže. Rekomenduojame šį patiekalą, jei norite paragauti tikro korėjietiško aštrumo, tačiau perspėjame, jog tai labai labai aštrus patiekalas. 

Mandu lietuviškiesiems skonio receptoriams yra gana artimi. Tai yra korėjietiški virtiniai, kurie dažniausiai turi mėsos įdarą, tačiau taip pat populiarūs virtiniai su kimči įdaru. 

Dovanos

Pietų Korėja yra viena iš tų šalių, į kurią išvykę su vienu lagaminu, galite grįžti su dvejais. Įvairių rūbų, grožio prekių bei suvenyrų gausa, labai geromis kainomis, nustebins net ir daug ko mačiusius. Tačiau norintiems parvežti iš tiesų autentiškų, korėjietiškų produktų, siūlome apsilankyti Insadong ir Myeongdong rajonuose, kuriuose galima rasti daugybę nedidelių parduotuvėlių kurios pardavinėja įvairius rankdarbius, arbatą, tradicinius dirbinius ar net siūlo juos patiems pasidaryti ir kartu gauti ne tik autentišką suvenyrą, bet ir dar vieną gražų prisiminimą.

 Insadong rajone galite rasti įvairių tradicinių dirbinių:

  • Pietų Korėjoje, kaip ir kitose Rytų Azijos šalyse, ypač populiari kaligrafija. Todėl galite rasti daug kaligrafijos parduotuvių, kuriuose pardavinėjami tradicinių korėjietiškų teptukų bei tušo rinkiniai. Kartu su teptukais rekomenduojame nusipirkti ir handži popieriaus, kuris leis patirti tikrą korėjietiškos kaligrafijos malonumą.
  • Taip pat Insadong rajone galite rasti daug tradicinių papuošalų dėžučių su paukščių, augalų ir įvairių raštų motyvais pagamintais iš perlamutro. Dažnai šie piešiniai ne tik atspindi korėjietiškojo meno subtilybes, bet ir simbolizuoja ilgą gyvenimą, sėkmę gyvenime. 
  • Turbūt, nustebsite, tačiau iki šiol korėjiečiai vietoje parašo dažnai naudoja asmeninius antspaudus. Medžiagos iš kurių jie yra pagaminti skiriasi, atitinkamai ir kaina. Galima rasti įvairių antspaudo rūšių: pradedant plastikiniais, akmeniniais, baigiant pagamintais iš dramblio kaulo ar net brangakmenių. Rekomenduojame Insadong rajone susirasti dirbtuves (kurių yra labai daug) ir pasidaryti savo vardinius antspaudus.

Tuo tarpu Myeongdong rajone galite rasti kiek modernesnių suvenyrų:

  • Vaikštant Myeongdong gatvelėmis arba jame esančiame požeminiame prekybos centre (rekomenduojame apsilankyti!), pastebėsite, jog ant kiekvieno kampo galima rasti kosmetikos parduotuves, prekiaujančias korėjietiška dekoratyvine kosmetika arba įvairiomis odos, kūno priežiūros priemonėmis. Vienas iš populiariausių pirkinių Pietų Korėjoje – lakštinės kaukės. Dažniausiai jos būna supakuotos į įvairių dydžių pakuotes, o vieneto kaina nesiekia euro. Dekoratyvinė kosmetika taip pat yra labai populiari, tačiau turėkite galvoje, jog ji yra mažiau pigmentuota, šviesesnių atspalvių, todėl prieš perkant būtinai išbandykite produktus. 
  • Arbata gali būti puikiu suvenyru. Nors autentiškų korėjietiškų arbatų (lotosų, karčiųjų melionų ir t.t.), galima rasti šventyklose arba nedideliuose turgeliuose, tačiau Myeongdong rajone pardavinėjama „Osulloc“ prekės ženklo arbata išsiskiria itin gražiomis pakuotėmis, padabintomis korėjietiškais motyvais. „Osulloc“ arbata auginama Džedžiu saloje bei turi ne tik mums įprastus skonius, bet ir tokius kaip: vulkaninių akmenų ar Džedžiu miškų. 
  • Myeongdong rajonas garsėja ir 12 aukštų japoniško prekių tinklo „Daiso“ prekybos centru, kuriame galima rasti visko: pradedant kanceliarinėmis prekėmis, suvenyrais, baigiant buities, namų apyvokos prekėmis. Rekomenduojame paieškoti gražių užrašinių, skirtukų ir svarbiausia – korėjietiškųjų metalinių valgymo lazdelių, kuriomis valgo ir patys korėjiečiai.

Galima drąsiai teigti, jog Pietų Korėja yra nuostabi šalis norintiems ne tik patirti didmiesčio šurmulį, bet ir rasti unikalių gamtos kampelių. Tai šalis turinti ilgą ir komplikuotą istoriją, išskirtinę virtuvę, architektūrą, pažangias technologijas ir grožio priemones. Tai šalis, kuri labai skiriasi nuo šalia esančių Rytų Azijos šalių, todėl joje apsilankyti rekomenduojame visiems Rytų Azijos mylėtojams.